Kaj je KRIO terapija

Krio terapija je novost na področju regeneracije, boljšega počutja in lepote, pri katerem v za to posebni komori telo ohladimo na temperatura od -140 do -160 °C. Komora ohlaja celotno telo, razen glave, ki je pri postopku ves čas zunaj komore. Postopek traja od 2 do 3 minute, ob tem pa je oseba ves čas pod nadzorom operaterja, ki spremlja postopek in komunicira z osebo v komori.

KAKO DELUJE?

Zaradi izpostavljenosti hladni temperaturi telo po pribljižno 1 minuti sproži reakcijo pri kateri se kri umakne v notranjost telesa in k notranjim organom, pri čemer se tudi neželene snovi (toksini) iz mišic in kožnega tkiva umaknejo v notranjost telesa. Ob tem se rdeče krvničke obogatijo s kisikom, sprostijo se encimi, strupene snovi se izplaknejo iz perifernih tkiv. Po končani terapiji, ko oseba zapusti komoro, se v telesu sproži še t.i. vazodilatacija, pri čemer se v mišična tkiva in tkiva ob sklepih vrne kri, ki je obogatena s kisikom, endorfini
(t.i. hormoni sreče), noradrenalinom ter andrenalinom. Osebe se zato po fizičnih in mentalnih naporih (npr. stresu) počutijo regenerirane in sproščene.

KAKŠEN JE OBČUTEK?

Ljudje, ki niso nikdar preizkusili te metode imajo večkrat pomisleke ob misli na ohladitev telesa na temperaturo od -140 do -160 °C. Vendar gre v resnici za hlad, ki se občuti drugače kot če bi goli ležali na snegu. Zaradi suhega zraka, ki deluje zgolj na površini telesa, oseba ne občuti terapije kot nekaj neprijetnega, ampak prav nasprotno. Po terapiji se tako oseba počuti sveža, spočita polna energije in zadovoljstva.

VARNOST

Za varnost skozi celotno terapijo je poleg osebe, ki nadzoruje sam postopek in je za to usposobljena, v uporabi tudi računalniški sistem, ki je vgrajen v samo komoro. Računalnik skrbi, da se temperatura pravilno razporeja skozi celoten postopek in se tako doseže maksimalen možni efekt terapije glede na dane pogoje. Obenem računalnik preko zunanjih senzorjev (vsebnost kisika v prostoru, pritisk v komori) nadzoruje samo delovanje. Poleg tega ima oseba, ki nadzoruje sam postopek možnost tudi ročne blokade, ki v isti sekundi izklopi celoten sistem.
Vsekakor pa je potrebno poudariti, da gre sistem, ki je plod slovenskega proizvajalca in je v uporabi že od leta 2015 na preko 3.000 terapijah, ki so potekale vedno brez težav.

ZA KOGA JE PRIMERNA

Čeprav je bila krio terapija v osnovi razvita za pomoč pri regeneraciji športnikov, se v današnjem času uporablja tudi v širšem smislu. Metodo so prvič uporabili na Japonskem že leta 1980. Da hlad zmanjšuje bolečino, pa je znano že od veliko prej. Na krioterapijo prisega mnogo znanih osebnosti, kot so Daniel Craig, Cristiano Ronaldo, Neymar Jr., Floyd Maywether, Demi Moore, Alicia Keys,
Jennifer Aniston itd. Pri nas to metodo uporabljajo v nekaterih
vodilnih nogometnih klubih. Mnogo vrhunskih športnikov to metodo uporablja kot podporo pri treningu. Kot pa je tudi pri drugih metodah regeneracije priporočljivo, se tudi tukaj uporablja pravilo zmernosti (ter zdrave pameti).

Zato se odsvetuje uporaba osebam, mlajšim od 10 let, nosečnicam, osebam s kroničnimi obolenji srca ter ožilja ali povišanim krvnim tlakom (180/100), po možganski kapi, s povišano telesno temperaturo, tuberkulozo, osebam z malignimi tvorbami ter osebam z intoleranco na mraz. Krio komoro naj ne uporabljajo osebe, ki imajo kakršnekoli silikonske vsadke. Pred vstopom v krio komoro naj se ne nanaša na telo kakršnekoli kreme.

Pred vstopom v komoro morajo osebe odložiti vse kovinske predmete (pircing, ogrlice, prstane, ure, zapestnice, očala).

Preberite si več o pozitivnih učinkih!